Korniss Péter fotográfus

Született Kolozsvárott, 1937 augusztus 4-én. 1949 óta Budapesten él.

 

Jogásznak készült, de 1956-os tevékenysége miatt eltávolították az egyetemről. Segédmunkásként különböző munkahelyeken dolgozott, majd a Budapesti Fényképész Szövetkezet riportosztályán helyezkedett el.

1961-1991: a Nők Lapja szerkesztőségében dolgozott, először mint gyakornok, később riporterként s végül mint a lap művészeti szerkesztője.

1991-1999 : a SZÍNHÁZ című folyóirat képszerkesztője. Jelenleg szabadúszó fotográfus.

 

Dokumentarista fotográfusként lett ismertté. A hetvenes évek végétől tíz éven keresztül egy ingázó munkás életét követte fényképezőgépével s ebből a munkából "A vendégmunkás" címmel jelentetett meg egy albumot. Több mint három évtizedet szentelt az eltűnőben lévő paraszti életforma és kultúra megörökítésének, főleg Erdélyben. Ebből születtek az "Elindultam világ útján.." , "Múlt idő" és a "Leltár. Erdélyi képek 1967-1998" című kötetei.

 

Tagja az amszterdami World Press Photo és az amerikai W.Eugene Smith Alapítvány Tanácsadó Testületeinek.

1976-ban az ENSZ nemzetközi fotópályázatának nagydíját nyerte el.

 

1975-ben Balázs Béla díjjal, 1983-ban Érdemes Művész címmel, 1995-ben A Magyar Művészetért díjjal, 1996 március 15 alkalmából a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjével tüntették ki.

 

1999-ben Kossuth-díjat kapott.

 

Munkái megtalálhatók a következő gyűjteményekben : Magyar Tudományos Akadémia (Budapest), Magyar Fotográfiai Múzeum (Kecskemét),Musée Nicephore Niépce (Franciaország), National Museum of Photography, Film and Television (Anglia)

 

Korniss Péter honlapja >>

Korniss Péter